Subnavigatie

Tandvleesbehandeling

Het parodontium betreft de steunweefsels van de tanden en kiezen. Of specifieker, het kaakbot, tandvlees, bloedvaten en de vezeltjes (ligament) waarmee de wortels aan het kaakbot bevestigd zijn.

Hier kunnen gemakkelijk ontstekingen optreden ten gevolge van bacteriën die zich in de tandplak of tandsteen bevinden.

Vaak betreft het een beginnende ontsteking (gingivitis) die de mondhygiëniste of preventie assistente  met de gebitsreiniging eenvoudig kan behandelen.

Echter 30% van de Nederlandse bevolking krijgt vroeg of laat te maken met een gevorderde onsteking (parodontitis) die leidt tot afbraak van het kaakbot en de ondersteunende weefsels. Dit gaat meestal pijnloos maar leidt helaas tot mobiliteit en zelfs verlies van tanden en kiezen. Bovendien worden er steeds meer verbanden aangetoond met de algehele gezondheid, zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte.

Parodontitis is, mits tijdig gediagnostiseerd en met goede en intensieve therapie met de mondhygieniste en/of de parodontoloog, goed te behandelen.


Mondgezondheid in relatie tot de algehele gezondheid

De relatie tussen chronisch ontstoken tandvlees (parodontitis) en hart en vaatziekten is reeds onomstotelijk bewezen. Tussen mondgezondheid en suikerziekte (diabetes) worden steeds meer oorzakelijke verbanden aangetoond.

Het belang van een correcte mondhygiene strekt dus inmiddels veel verder dan alleen het voorkomen van gaatjes.

De tandartsen van  Mondzorg De Bilt besteden hieraan daarom ook veel aandacht via hun team van mondzorgkundigen en mondhygiënistes.